Hlavní obsah

Španělé nesplácejí úvěry už za 5,3 biliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Podíl nesplacených úvěrů na celkovém objemu půjček ve španělských bankách v listopadu vzrostl na rekordních 13,08 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje španělské centrální banky. Celková výše těchto úvěrů se proti předchozímu měsíci zvýšila o 1,5 miliardy eur na 192,5 miliardy eur, což v přepočtu dělá 5,3 biliónu korun.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Španělská vlajka nad madridskou centrální bankou

Článek

Celkový objem poskytnutých úvěrů přitom vzrostl o 2,6 miliardy na 1,47 biliónu eur.

Hranici 13 procent překročil podíl nesplácených úvěrů ve Španělsku poprvé za 50 let, kdy se tento údaj sleduje. Přes 12 procent se ukazatel dostal poprvé loni v srpnu.

Důvodem nárůstu těchto úvěrů jsou problémy malých firem a domácností se splácením v souvislosti se slabým růstem ekonomiky a vysokou nezaměstnaností.

Španělská ekonomika se sice ve třetím čtvrtletí vymanila z recese, která trvala dva roky, nezaměstnanost však stále zůstává vysoká, pohybuje se kolem 26 procent. Analytici a bankéři odhadují, že objem špatných úvěrů dál poroste a vrcholu dosáhne v letošním roce.

Na počátku krize v roce 2007 přitom podíl špatných úvěrů činil pouze jedno procento. Za špatné úvěry se považují půjčky, které nejsou splácené nejméně tři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám