Hlavní obsah

Kvalitu bude na ŘSD nově hlídat šéfka laboratoří Birnbaumová

Praha

Novou ředitelkou úseku kontroly kvality staveb na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se stane vedoucí laboratoří Marie Birnbaumová. Ta nahradila nedávno odvolanou Miloslavu Pošvářovou, uvedla to mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Problematická D47

Článek

Pošvářovou zbavil funkce generální ředitel Pavel Kočica ve středu, protože údajně nekomunikovala s vedením a neodevzdala výsledky kontrolních vrtů na D47. [celá zpráva]

Birnbaumová pracuje na ŘSD od roku 1971. Zasloužila se o akreditaci laboratoří ŘSD, uvedla Vápeníková. Kromě změny na postu ředitelky úseku oznámilo ŘSD nástupce Pošvářové i v komisi k D47. Post předsedy komise obsadil vedoucí úseku interního auditu Vladimír Měšťan.

Komise slouží jako poradní orgán generálního ředitele ve věci zvlněné dálnice u Ostravy. Kromě Měšťana a ředitele kanceláře generálního ředitele Jiřího Bezrouka složení komise ŘSD tají. Po několika změnách, které v minulých dnech generální ředitel provedl, neznají aktuální složení komise ani její členové.

Zpráva s dílčími výsledky

Zpráva, která bývalou šéfku úseku stála místo, představovala pouze dílčí výsledky, které měly být v průběhu času doplněny dalšími výsledky a následně použity v arbitrážích, které ŘSD vede se stavební firmou Eurovia.CS, uvedla Pošvářová. Podle ní Kočica, který je šéfem ŘSD od loňského října, do problematiky fungování organizace nepronikl a jako pro laika pro něj nemá tato dílčí zpráva vypovídací hodnotu.

Rozšířením zprávy navíc hrozilo, že tyto informace uniknou mimo ŘSD, což by poškodilo pozici ŘSD a potažmo státu ve sporech o odstranění vad na zvlněné části dálnice. Podobně na veřejnost podle Pošvářové unikly dílčí výsledky předchozí studie, na jejichž základě ministr v demisi Zdeněk Žák uspořádal tiskovou konferenci, během které oznámil, že kvůli absenci štěrkové vrstvy v podloží hrozí části dálnice demolice.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ŘSD zhotovitel, společnost Eurovia, nedodržel domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu. Eurovia to odmítá s tím, že použitý materiál si objednalo ŘSD. Kvůli poškozování dobrého jména na něj v minulosti podala žalobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám