Zvyšování cen některých potravin mezi pěti a osmi procenty v souvislosti s listopadovými intervencemi České národní banky (ČNB) proti koruně letos naznačila Potravinářská komora. [celá zpráva]

„ČNB nepředpokládá v důsledku oslabení koruny žádné celoplošné a dramatické zdražování. Letos ceny v průměru porostou jen o 1,3 procenta. To bude druhá nejnižší inflace za posledních deset let,“ sdělil Novinkám mluvčí ČNB Marek Petruš.

Nejvýrazněji meziročně podražily z koše potravin sledovaného statistiky brambory. Ty šly s průměrnou cenou nahoru o téměř 41 procent a dostaly se na 17,5 Kč za kilogram. Na ceně se podepsala patrně i loňská slabá úroda v souvislosti s nepříznivým počasím.

Výrazně zdražily i další potraviny, například kilo eidamské cihly z loňských zhruba 130 Kč na letošních více než 164 Kč. Cena kilogramu čerstvého másla vzrostla z necelých 147 Kč na více než 165 Kč. Ze zeleniny zdražily o více než pětinu papriky nebo rajská jablka.

Některé potraviny naopak zlevnily, což je podle statistiků případ vajec, bílého pšeničného pečiva, jablek nebo banánů.

Průměrné spotřebitelské ceny vybraných potravinářských výrobků (v Kč)
 15. ledna 2013
14. ledna 2014
Eidamská cihla (kg)
130,34
164,65
Máslo čerstvé (kg)
146,89
165,26
Těstoviny vaječné (kg)
37,84
42,56
Jakostní víno bílé (l)
63,97
69,53
Konzumní brambory (kg)
12,45
17,51
Rajská jablka červená (kg)
43,22
50,41
Papriky (kg)
59,05
71,10
Vejce slepičí čerstvá (10 ks)
35,69
30,35
Pečivo pšeničné bílé (kg)
45,53
40,82
Jablka konzumní (kg)
31,94
31,05
Banány žluté
34,20
32,16
Zdroj: ČSÚ