Hlavní obsah

Biliónové výdaje USA odsouhlasil Senát, čeká se na Obamův podpis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Senát schválil zákon o státních financích, který zajistí výdaje země ve výši 1,1 biliónu dolarů (přes 22 biliónů korun) do letošního 30. září. Informovala o tom agentura Reuters. Z Kongresu nyní poputuje zákon k podpisu na stůl prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Barack Obama musí zákon podepsat do soboty.

Článek

Pro schválení státních výdajů hlasovalo 72 senátorů, 26 jich bylo proti. Již ve středu odsouhlasila zákon o pokrytí státních výdajů do letošního září Sněmovna reprezentantů.

Na znění zákona a jeho parametrech se vyjednávači obou parlamentních stran dohodli v pondělí. Zákon zmírňuje některé automatické rozpočtové škrty, které loni začaly platit jako důsledek neshod z předchozích let, kdy se rozdělený Kongres nebyl schopen dohodnout na hlubších rozpočtových reformách. V letošním fiskálním roce by mělo jít na domácí a vojenské programy více peněz.

Zákon musí Obama podepsat do soboty, aby zabránil tomu, že se federální vláda ocitne bez finančních prostředků. Bílý dům již podle portálu washingtonpost.com naznačil, že prezident dokument podepíše včas, aby zabránil opakování krize z loňského října. Tehdy rozpočtové spory vyvrcholily částečným uzavřením amerických vládních úřadů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám