Hlavní obsah

Kellnerova PPF může převzít tuzemskou Telefóniku, EK nemá námitky

Brusel

Investiční skupině PPF miliardáře Petra Kellnera už nestojí nic v cestě, aby převzala dvoutřetinový podíl ve společnosti Telefónica Czech Republic. Evropská komise ve čtvrtek s tímto obchodem vyslovila souhlas, uvedla její tisková služba.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

PPF uzavřela smlouvu s Telefónikou o koupi 65,9 procenta společnosti za 63,6 miliardy korun počátkem listopadu. Akvizice zahrnuje také stoprocentní podíl ve slovenské Telefónice. PPF chce operátora převzít ještě do konce ledna, uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl.

Komise obchod posuzovala ve zjednodušené proceduře od loňského prosince. Došla k závěru, že transakce nepředstavuje riziko z hlediska omezení hospodářské soutěže, aktivity Telefóniky a PPF se dosud nepřekrývaly.

Dohoda s platností čtyř let

Investiční skupina PPF, v materiálu komise označovaná jako nizozemská společnost PPF Group N.V. kvůli jejímu sídlu v této zemi, se podle komise zabývá především bankovnictvím a investicemi, konzultantskými službami, nemovitostmi, těžbou surovin a obchodem se spotřební elektronikou, kdežto Telefónica, která je největší telekomunikační skupinou v Česku, se v ČR i na Slovensku soustředí na mobilní komunikační služby.

PPF nyní učiní povinnou nabídku převzetí akcií minoritních akcionářů. Španělská Telefónica si zřejmě ponechá podíl 4,9 procenta akcií a nabídku odkupu nevyužije. Podle dohody obou stran bude moci operátor po dobu čtyř let zůstat součástí partnerského programu skupiny Telefónica A.S., který zahrnuje například přístup ke společnému nákupu technologií, dohody o roamingu a podobně.

Společnosti Telefónica Czech Republic i Telefónica Slovakia změní své názvy, nicméně i nadále budou podnikat pod značkou O2, a to maximálně po dobu čtyř let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám