Hlavní obsah

Zeman pochybuje, že slabá koruna pomůže vytvořit tisíce nových míst

Novinky, pit
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman vyslovil pochybnosti ohledně intervencí České národní banky (ČNB) proti koruně, které by měly následně pomoci vytvořit až desítky tisíc nových pracovních příležitostí. Zeman to uvedl na závěr návštěvy Karlovarského kraje.

Zeman pochybuje o intervencích ČNBVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Já osobně mám silnou pochybnost, že ono ekonomické perpetum mobile vytvoří, jak říká pan guvernér Singer, 35 tisíc nových pracovních příležitostí,“ nechal se slyšet Zeman. Jedním dechem dodal, že by si v zájmu České republiky přál, aby se mýlil a guvernér Singer měl pravdu.

Dodal, že s konečným úsudkem týkajícím se devizových intervencí je třeba počkat. Reagoval tak na dotaz ohledně například nepolevujících nákupů Čechů v Německu nebo na milióny navíc, které vydají nemocnice za nákup léků.

ČNB zahájila devizové intervence s cílem oslabit kurz koruny na začátku listopadu. Svůj krok ospravedlňovala snahou udržet cenovou stabilitu a pomocí ekonomickému oživení v České republice.

Rozdílné názory

Ne všichni s kroky ČNB souhlasili, ať už se jednalo o některé tuzemské ekonomy, nebo politiky. Rozhodnutí ČNB nicméně podpořil například Mezinárodní měnový fond.

Intervence ČNB mimo jiné zdražila či zdraží veškeré zboží z dovozu. Mezi ně patří základní potraviny, suroviny potřebné k výrobě pohonných hmot, téměř veškerá spotřební elektronika, dovážená auta, zahraniční zájezdy, nákupy zboží po internetu atd.

Singer pak především za listopadové intervence obdržel ocenění Guvernér centrální banky v Evropě pro rok 2014. Cenu mu udělil renomovaný měsíčník The Banker. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám