Hlavní obsah

ECB ukázala novou desetieurovou bankovku

Frankfurt nad Mohanem

Yves Mersch, člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB), představil v pondělí novou desetieurovou bankovku. Jedná se o druhý produkt z nové série platidel s posílenou ochranou před paděláním. Nová bankovka by se měla dostat do oběhu letos v září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nová desetieurová bankovkaVideo: Reuters

 
Článek

Nová desetieurovka bude teprve druhou bankovkou eura, která se dočká výraznějších změn. Jako první to byla nejpoužívanější pětieurová bankovka, kterou šéf ECB Mario Draghi představil před rokem a která je v oběhu od května.

Nová desetieurovka ze série Europa se podobá současné bankovce vydané v roce 2002, dostala však nové prvky, aby byla odolnější vůči padělání i opotřebení. Obsahuje hologram a vodoznak s podobiznou bájné řecké princezny Europy, která dala název celému kontinentu i celé sérii bankovek. Natištěná číselná hodnota na přední straně při naklonění bankovky mění barvu od smaragdově zelené po tmavě modrou.

Po desetieurovce má přijít ECB s novou bankovkou v hodnotě 20 eur, následovat mají ve vzestupném pořadí v průběhu několika další bankovky.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Obě strany nově desetieurové bankovky

Počet padělků stoupl

Počet nalezených falešných eurobankovek se v druhé polovině letošního roku zvýšil ve srovnání s prvním pololetím o 11,4 procenta na 353 000 kusů, což byl nejvyšší údaj od druhé poloviny 2010. Evropská centrální banka však současně upozornila, že počet padělků zůstává nízký vzhledem k tomu, že v oběhu je více než 15 miliard bankovek.

Nejvíce se falšují bankovky v hodnotě 20 a 50 eur, které mají na celkovém počtu padělaných bankovek podíl 78 procent. Až 98 procent padělků bylo odhaleno v zemích eurozóny. V ostatních členských státech Evropské unie bylo nalezeno 1,5 procenta padělků a zbývajících půl procenta v dalších částech světa.

Za celý rok ECB stáhla z oběhu 670 000 falešných bankovek. Meziročně se se tento počet zvýšil o více než čtvrtinu. V roce 2012 se našlo 531 000 falešných bankovek.

Foto: Profimedia.cz

Nynější desetieurová bankovka

Reklama

Výběr článků

Načítám