Hlavní obsah

Airbus hlásí za loňský rok rekord v objednávkách i dodávkách

Toulouse

Evropský výrobce letadel Airbus loni dodal rekordní počet letadel, na rekord se dostal i s objednávkami. V jejich počtu firma dokonce zaznamenala rekord pro celé odvětví, v dodávkách ale zaostala za svým největším rivalem, americkým Boeingem.

Foto: Jean-Philippe Arles, Reuters

Airbus A350

Článek

Celkem firma získala 1619 objednávek na nová letadla v hodnotě 240 miliard dolarů (4,8 biliónu korun). Po odečtení zrušených objednávek získal Airbus čistých zakázek 1503, o 80 procent více než před rokem. Boeing loni získal 1531 hrubých objednávek a počet potvrzených kontraktů činil 1355, informovala agentura AP.

Odběratelům dodal loni Airbus 626 letadel. Boeing si tak udržel korunu pro největšího výrobce letadel na světě, odběratelům dodal o 22 letadel více než Airbus.

Foto: Anthony Bolante , Reuters

Boeing 787 Dreamliner

Na konci loňského roku měl Airbus nevyřízených 5559 zakázek v hodnotě 809 miliard dolarů (16,2 biliónu korun). Firma má tak zajištěnou výrobu na zhruba devět let. Také tento údaj byl rekordní. Boeing měl nevyřízených 5080 zakázek.

Airbusu se daří hlavně díky poptávce z Asie a Latinské Ameriky a rozhodnutí amerických aerolinek zmodernizovat svoji stárnoucí flotilu. Kvůli vysokým cenám pohonných hmot je zájem hlavně o úspornější modely, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám