Hlavní obsah

ČNB loni vydělala přes 73 miliard, pomohla oslabená koruna

– Praha • Aktualizováno

Česká národní banka (ČNB) loni hospodařila se ziskem 73,2 miliardy korun. To je nezanedbatelný nárůst v porovnání s rokem 2012, kdy vykázala zisk zhruba 2,9 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Finanční výsledky ČNB

Článek

Za nárůstem stojí devizové intervence proti koruně, které ČNB spustila na začátku listopadu. Tento krok vedl k oslabení české měny.

Centrální banka využije zisk stejně jako v předchozím roce na snížení kumulované ztráty 123,6 miliardy korun z minulých let.

„Přibližně jednou třetinou se na výši předběžného zisku podílely výnosy ze správy devizových rezerv. Dvě třetiny jsou výsledkem kurzových rozdílů plynoucích z tržního ocenění devizových rezerv centrální banky,“ sdělil mluvčí ČNB Marek Petruš.

ČNB již dříve uvedla, že lze očekávat, že ve střednědobém horizontu oslabení kurzu zlepší hospodaření ČNB. Oslabený kurz totiž zvýší korunovou hodnotu držených devizových rezerv, a tím vytvoří účetní zisk ČNB.

„V dlouhodobém horizontu zvýšení devizových rezerv přirozeně zvýší citlivost účetních výsledků ČNB na vývoj kurzu koruny, ale to nebude mít dle provedených výpočtů výrazný dopad na schopnost ČNB v budoucnu plně uhradit svou současnou kumulovanou ztrátu,“ uvádí centrální banka na internetu. Zároveň tam dodala, že podle ústavy je hlavním cílem činnosti ČNB péče o cenovou stabilitu, a nikoliv maximalizace jejího zisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám