Hlavní obsah

Pokuta za kartelovou dohodu vyjde německé pivovary na skoro tři miliardy

Berlín

Pět německých pivovarů dostalo od tamního antimonopolního úřadu pokutu v celkové výši 106,5 miliónu eur, což v přepočtu činí 2,9 miliardy korun. Důvodem je kartelové jednání, kdy se mezi sebou pivovary tajně dohodly na spolupráci při zdražování sudového i lahvového piva.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z pokutovaných pivovarů je i Warsteiner, ilustrační foto.

Článek

Podle antimonopolního úřadu telefonáty a e-maily mezi představiteli pivovarů dokazují, že se v letech 2006 až 2008 dohodli na společném postupu při zdražování piva. Sudové pivo zdražily pivovary ve stejnou dobu o pět až sedm eur (140 až 190 korun) za hektolitr, lahvové o jedno euro (27 korun) za přepravku s 20 lahvemi. Informovala o tom zpravodajská televize n-tv.

Mezi obviněnými byla původně i nadnárodní pivovarnická skupina Anheuser-Busch InBev, která v Německu vyrábí pivo Beck’s. Skupina se ale na počátku vyšetřování k podílu na kartelu přiznala a spolupracovala při vyšetřování, takže jako korunní svědek pokutě unikla.

Barre je středně velký německý pivovar s výstavem 150 000 hektolitrů ročně. Zbývající čtyři pokutované společnosti však patří mezi největší výrobce na německém pivovarnickém trhu. Krombacher má roční výstav 6,4 miliónu hektolitrů, Warsteiner 4,5 miliónu hektolitrů, Bitburger 3,9 miliónu hektolitrů a Veltins 2,7 miliónu hektolitrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám