Hlavní obsah

Potravinářská inspekce loni rozdala obchodníkům pokuty za 64 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní potravinářská a zemědělská inspekce (SPZI) uložila v roce 2013 obchodníkům kvůli nekvalitním potravinám a dalším prohřeškům pokuty za více než 64 miliónů korun. Celkem podle předběžných údajů za loňský rok provedla na 36 tisíc kontrol. O rok dřív v rámci 35 tisíc kontrol rozdala na pokutách 35,1 miliónu korun, uvedla v neděli Česká televize.

Článek

Dlouhodobě je nejčastějším prohřeškem obchodních řetězců klamání spotřebitele, za které firmám hrozí pokuta až tři milióny korun. SZPI ale může ukládat sankci až do výše 50 miliónů za uvádění potravin, které škodí zdraví, do oběhu.

Bezpečnost a kvalita potravin patří v posledních letech nejen v Česku, ale i v dalších evropských zemích, mezi nejdiskutovanější témata. Vláda v demisi schválila před loňskými Vánoci velkou novelu zákona o potravinách. Materiál ministerstva zemědělství, který nyní mají na stole poslanci, je označován za největší změnu potravinového práva za 15 let.

Mj. se mají zvýšit pokuty za klamání spotřebitelů a současně se má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží.

Vedle novely zákona o potravinách bude parlament hlasovat i o novele zákona o státní potravinářské a zemědělské inspekci, která má přispět ke zvýšení efektivity kontrol a ochrany spotřebitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám