Hlavní obsah

Nejpadělanější desetieurová bankovka dostala nové ochranné prvky

– Frankfurt nad Mohanem

Evropská centrální banka (ECB) v pondělí představí novou desetieurovou bankovku. Bude to druhý produkt z nové série platidel s posílenou ochranou před paděláním. Nová bankovka by se měla dostat do oběhu ve druhé polovině roku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na nové desetieurovce se opět objeví obraz bájné řecké princezny Europy, kterou podle mýtu unesl vládce bohů Zeus v podobě býčka a která dala název celému starému kontinentu. Název Europa má i celá nová série bankovek.

Nová desetieurovka bude teprve druhou bankovkou eura, která se dočká výraznějších změn. Jako první to byla nejpoužívanější pětieurová bankovka, kterou šéf ECB Mario Draghi představil před rokem a v oběhu je od května. Na ní se Europa v podobě vodoznaku a hologramu objevila poprvé.

Na řadě i dvacet eur

Evropské bankovky mají více bezpečnostních prvků a díky speciálnímu laku získávají i nový, odolnější nátěr. Po desetieurovce má přijít příští rok do oběhu bankovka v hodnotě 20 eur.

ECB minulý měsíc dala na svůj web online hru, obměnu padajících kostiček Tetris, která postupně ukazuje bezpečnostní prvky nových bankovek. Hráč se dozví nový prvek, když dokončí jednu úroveň hry. Nejlepších 20 hráčů dostane pětieurovou "VIP" bankovku osobně podepsanou šéfem ECB Draghim, dalších 80 získá pamětní desetieurovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám