Hlavní obsah

Státní dluh loni stoupl o 16 miliard na 1,68 biliónu, nejméně od roku 1996

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní dluh Česka loni stoupl o 15,7 miliardy korun a dosáhl výše 1,683 biliónu korun. Přírůstek je podle ministerstva financí (MF) nejnižší od roku 1996. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 160 000 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu

Článek

„Tempo zadlužení se zklidnilo, špatným signálem ale je skutečnost, že další vláda zřejmě tento trend otočí a budeme se opět zadlužovat rychleji. Myslím si, že když si stát ročně půjčí více než sto miliard, přilévá benzín do ohně, u kterého nevíme, kdy bude jeho síla pro Česko ničivá,“ nechal se slyšet Marek Šperlich, ředitel pro strategii BBI.

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Peníze se použijí letos

MF v souvislosti s údaji upozornilo, že loni skončil státní rozpočet ve schodku 81,3 miliardy korun, což je o zhruba 19 miliard korun méně, než bylo plánováno. Peníze úřad využije k financování v letošním roce. „Díky tomu se sníží hrubá výpůjční potřeba vlády letos na 350,1 až 381,4 miliardy korun,“ uvedlo ministerstvo.

V prosincové Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2014 přitom MF počítalo s tím, že celková hrubá výpůjční potřeba vlády bude 350,1 až 400,1 miliardy korun.

Loni vydalo ministerstvo státní dluhopisy na tuzemském trhu za 145,6 miliardy korun a spořicí státní dluhopisy za 39 miliard korun. Na zahraničních trzích nevydalo žádné cenné papíry.

Průměrná doba do splatnosti státního dluhu ke konci roku 2013 proti konci třetího čtvrtletí mírně poklesla na 5,6 let.

Během celého roku 2012 státní dluh stoupl o 168 miliard korun na 1,668 biliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám