Hlavní obsah

Největším obchodníkem je Čína, z trůnu sesadila Spojené státy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína se podle dostupných údajů dostala na první místo z hlediska objemu zahraničního obchodu a z pomyslného trůnu sesadila dlouhou dobu vedoucí Spojené státy. Informovala o tom stanice BBC.

Foto: Pavel Urban, Právo

Panoráma obchodní zóny Pchu-tung se Šanghajským světovým finančním střediskem, přezdívaným otvírač lahví.

Článek

Podle nejnovějších čínských údajů vzrostla loni celková hodnota dovozu a vývozu nejlidnatější země světa v meziročním srovnání o 7,6 procenta na 4,16 biliónu dolarů (zhruba 83,7 biliónu korun). Čínský vývoz rostl meziročním tempem o 7,9 procenta, dovoz stoupl o 7,3 procenta.

Spojené státy dosud údaje za celý loňský rok nezveřejnily, za 11 měsíců dosáhla celková hodnota jejich zahraničního obchodu 3,5 biliónu dolarů. Celková čísla za loňský rok zveřejní USA v únoru.

„Je velmi pravděpodobné, že Čína předstihla Spojené státy a stala se největším obchodníkem na světě,“ cituje BBC mluvčího celní správy Čeng Jüe-šenga. Už v roce 2009 se stala Čína největším globálním vývozcem zboží.

Podle hlavního ekonoma Rajiva Biswase z analytické společnosti IHS bude rozdíl mezi celkovým obchodem Číny a USA za rok 2013 činit zhruba 250 miliard dolarů.

V minulosti se nicméně objevily pochybnosti ohledně přesnosti čínských dat týkající se vývozu. Někteří čínští exportéři totiž mohou svá čísla nadhodnocovat, aby se vyhnuli postihům na přesun finančních prostředků do země. Tamní úřady už vloni informovaly, že se více zaměří na kontroly dovozců a vývozců, kteří do země převádějí peníze ukrývané v podobě obchodních směnek, připomíná BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám