Hlavní obsah

Řecko drtí rekordní nezaměstnanost

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Míra nezaměstnanosti v krizí sužovaném Řecku vzrostla v říjnu na rekordní výši 27,8 procenta, v září se držela na 27,7 procenta. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Nezaměstnanost v Řecku je obrovská.

Článek

Důvody obří nezaměstnanosti spočívají v ekonomických problémech země v souvislosti s dluhovou krizí a úspornými opatřeními prováděnými řeckou vládou. Naplnění fiskálních cílů a výrazné strukturální reformy požadují po Řecku jeho mezinárodní věřitelé jako Evropská unie nebo Mezinárodní měnový fond.

Řecká nezaměstnanost tak už více než dvojnásobně překonala průměr eurozóny, kde v listopadu její míra stagnovala na 12,1 procenta. Pro srovnání, v Česku stoupla míra nezaměstnanosti za prosinec na 8,2 procenta. [celá zpráva]

Podle dostupných statistických údajů je v Řecku bez práce 1,39 miliónu lidí. To je obrovský nárůst oproti situaci před šesti lety, kdy v zemi začala hospodářská recese. Tehdy jich totiž bylo jen 385 000.

Kritická je situace především mezi mladými lidmi ve věku 15 až 24 let. U této skupiny dosahuje míra nezaměstnanosti 58 procent, když krize začínala, bylo to 23 procent.

Řecko má i další problémy, například tamní průmyslová výroba klesá nepřetržitě od roku 2008 a ztratila už zhruba 30 procent. V letošním roce se nicméně očekává růst řecké ekonomiky o 0,6 procenta v souvislosti s prudkým oživením v oblasti cestovního ruchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám