Hlavní obsah

Stavebnictví se dál řítí z kopce

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Tuzemská stavební výroba za listopad opět zrychlila v propadu, když v meziročním srovnání klesla o 9,3 procenta. Pokud se vezme v potaz vliv počtu pracovních dnů, pokles činil 8,3 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Stavební výroba opět klesla.

Článek

Ve srovnání s říjnem bylo stavebnictví po očištění od sezónních vlivů nižší o 5,6 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 13,4 procenta stavebních povolení méně. Pozitivní je tak aspoň hodnota nových stavebních povolení, která roste.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj stavební výroby

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci se v listopadu 2013 meziročně snížil o 8,1 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o šest procent na 33 130 korun.

Jak připomněla ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank, stavebnictví sužuje nedostatek velkých zakázek. Největší problémy vykazuje pozemní stavitelství, a to i přesto, že byla zahájena výstavba 1913 bytů, což je oproti listopadu 2012 o 32 procent více.

„Prozatím zájem investorů o novou výstavbu není velký, ale trh se postupně začíná dávat do pohybu. Zájem o byty v poslední době roste i díky nízkým sazbám hypoték a to by mohlo přinést postupné oživení i sektoru stavebnictví,“ domnívá se analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit.

Podle statistiků klesla stavební produkce od počátku roku do konce letošního listopadu ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o více než čtvrtinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám