Hlavní obsah

Ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla, ukázala zpřesněná statistika

Novinky, pit
Praha

Hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl ve třetím čtvrtletí o 0,2 procenta oproti druhému čtvrtletí. Ekonomice se tak dařilo dva kvartály za sebou. V meziročním srovnání ekonomika poklesla o 1,2 procenta. Ve zpřesněném údaji to uvedl Český statistický úřad.

Článek

„Česká ekonomika sice mezičtvrtletně neklesla, přesto nehovoříme o nějakém velkém obratu,“ uvedl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Mezi hlavní důvody poklesu ekonomiky v meziročním vyjádření patří kratší loňské třetí čtvrtletí o tři dny oproti roku 2012, nízké investice a horšící se čísla zahraničního obchodu.

„O stavu ekonomiky dobře vypovídá fakt, že největším tahounem na straně poptávky byl vládní sektor, kde vzrostla konečná spotřeba meziročně o 2,5 procenta,“ připomněl Volf.

Domácnosti se drží, pokud jde o utrácení, stále zpátky. Přesto je pozitivní, že vzrostla poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby, což ukazuje na lepšící se očekávání budoucích příjmů.

„I v dalších čtvrtletích bychom si měli udržet mírný růst ekonomiky. Ten by měl přijít zejména díky oživující se zahraniční poptávce,“ dodal Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám