Hlavní obsah

Průmysl v listopadu šlápl na plyn

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemský průmysl v listopadu zabral v růstu, když výroba oproti stejnému měsíci roku 2012 stoupla o 6,2 procenta. V říjnu činil růst 3,5 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů průmysl v listopadu vzrostl dokonce o 8,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Tuzemský průmysl přidává na tempu.

Článek

Za připomenutí stojí rozhodně nárůst hodnoty nových zakázek, meziročně o 12,2 procenta, ze zahraničí dokonce o 14,3 procenta. „Průmyslu se ve druhé polovině loňského roku dařilo a ani listopad nebyl výjimkou. Prim hraje zahraniční poptávka a daří se především zpracovatelskému průmyslu,“ zhodnotil analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průmyslové výrovy

Pozitivní zprávou podle Nováka je, že růst průmyslové produkce bude pokračovat minimálně i v první polovině letošního roku, a tím pádem dojde i k postupné tvorbě nových pracovních míst.

Pomohly německé zakázky

„Českému průmyslu pomáhá slušná kondice německé ekonomiky a rostoucí zakázky tamních firem,“ nechal se slyšet Petr Smutný z PwC ČR, který pozvolné oživení očekává i během letošního roku. Zejména exportéři s výrobky s vyšší přidanou hodnotou by měli těžit z oslabení české měny.

Podle analytika Michala Kozuba ze společnosti Home Credit má tuzemský průmysl velmi dobře nakročeno do nového roku a měl by se stát silnou oporou pro českou ekonomiku.

Tahounem byla tradičně výroba motorových vozidel s růstem o 13,7 procenta, a tím pádem suverénně největším příspěvkem k průmyslu. „Mírně negativní výsledek zaznamenala těžba a dobývání, ale to je v současné situaci očekávané a nijak překvapivé,“ doplnil Kozub.

Reklama

Výběr článků

Načítám