Hlavní obsah

Oplatky a trubičky prodávané v Česku obsahují zdraví škodlivé tuky

– Praha

Plněné oplatky a hořické trubičky z tuzemských obchodů obsahují tuky s nepříznivým vlivem na lidské zdraví. Spotřebitelský časopis dTest si vzal do hledáčku 27 těchto pochutin. Laboratorními analýzami zjistil, že deset testovaných výrobků mělo v náplni tuk s tak vysokým obsahem transmastných kyselin, že by se v pěti evropských státech nesměly prodávat.

A-dostVideo: Stream.cz

 
Článek

V tuku většiny výrobků navíc převládaly rovněž zdravotně problémové nasycené mastné kyseliny. Transmastné tuky v potravinách přispívají podle lékařů zejména ke kornatění tepen, k růstu hladiny LDL (zlého) cholesterolu v krvi a k riziku cukrovky druhého stupně.

Evropská unie ani Česko obsah transmastných kyselin v tucích neregulují, ale evropské státy s přísnějšími zákony pro ně již stanovily limity. Zákaz prodeje potravin, které obsahují tuk s více než dvěma procenty transmastných kyselin, platí v Dánsku, Rakousku, Švédsku, Švýcarsku a na Islandu, připomněl dTest.

Přísnější zahraniční limity

„Tomuto zahraničnímu limitu by nevyhovělo pět z deseti testovaných výrobků s označením hořické trubičky, protože měly v tuku od tří do takřka deseti procent transmastných kyselin. Nejvyšší podíl transmastných kyselin v použitém tuku, a to 9,9 procenta, měly Hořické trubičky smetanové od výrobce STRIX Hořice s.r.o.,“ uvedl šéfredaktor dTestu Daniel Pavlis.

Trasmastné kyseliny v množství převyšujícím dvě procenta v použitém tuku mělo i pět ze 17 testovaných plněných oplatek obvodově máčených. Z tohoto hlediska z testu nejhůře vyšly podle dTestu oplatky Katy s lískooříškovou náplní v tmavé polevě vyrobené pro Kaufland ČR Praha, které v tuku měly takřka 5,8 procenta transmastných kyselin.

Pokud jde o obsah nasycených mastných kyselin v tuku, tak v testovaných hořických trubičkách se pohyboval od 46 do 54 procent, v plněných oplatkách jejich zastoupení činilo od 41 do 64 procent. Podle Světové zdravotnické organizace by příjem nasycených mastných kyselin, které škodí cévám, neměl za den překročit 20 gramů. Toto množství by však podle dTestu bylo překročeno konzumací 100 gramů většiny testovaných výrobků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám