Hlavní obsah

Kvůli slabé koruně zdraží některé potraviny, hlásí výrobci

Praha

V důsledku listopadových intervencí České národní banky (ČNB) předpokládají tuzemští výrobci potravin od počátku ledna zvyšování cen v rozmezí pěti až osmi procent. Sdělila to mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli slabší koruně by mohlo podražit například maso

Článek

Slabá koruna se nezamlouvá zejména těm výrobcům, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží. To se týká například menších výrobců cukrovinek a některých zpracovatelů masa.

Například zpracovatelé masa uvádějí, že v důsledku intervencí omezili dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky zvířat z českých chovů. Zvýšená cena obilí se prý promítne do cen krmiv a následně zdraží potraviny živočišného původu, zejména maso a vejce.

Růst nákladů vede potravinářské firmy ke snižování marží, řada z nich si však prý již nemůže další snižování dovolit. Někteří producenti se obávají, že budou muset omezit výrobu a snížit počet zaměstnanců.

Pozitiva pro vyvážející mlékaře

„Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí,“ poznamenala Štolcová. Zdražení a s tím související omezení dovozů může být naopak pro tuzemské výrobce pozitivem.

Co by mohlo zdražit
mléčné výrobky
maso
vejce
cukrovinky

„I přes skutečnost, že si řada firem zajistila v bankách kurzy eura a dolaru za předem dohodnuté ceny, počítají podle předběžných propočtů se ztrátou,“ uvedla Štolcová. Důvodem bývají například dlouhodobé smlouvy v českých korunách na výrobky vyráběné z dovážených surovin placených v eurech.

Zdražuje mléko

Podle mluvčí hypermarketů Globus Pavly Hobíkové se cenová úprava některým potravinám nevyhne. Podražit by mělo například mléko a mléčné produkty. Kvůli nižší produkci mléka roste cena nepřetržitě už několik měsíců a tento vývoj se během zimy pravděpodobně nezmění. „Druhým faktorem je růst cen obalového materiálu, který se k nám importuje,“ uvedla. Zdražení dovážených obalů souvisí s intervencí centrální banky.

To, že oslabení české koruny tlačí ceny v maloobchodu nahoru, potvrzuje také mluvčí řetězce Albert Judita Urbánková. Obchodníkům se prodražují dovozy potravin ze zahraničí. „Momentálně neexistuje analýza, která by jasně specifikovala, nakolik se zeslabení koruny projeví v konečných cenách potravin a kdy,“ podotkla. V prodejnách Albert podle ní po kroku ČNB žádné skokové zdražení nenastalo. „Naše cenová politika bude následovat trh," uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám