Hlavní obsah

Americkou centrální banku povede žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát schválil nominaci Janet Yellenové do čela centrální banky (Fed). Yellenová se tak stane první ženou v čele této stoleté instituce.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Janet Yellenová míří do čela Fedu

Článek

Pro Yellenovou se v pondělním hlasování vyslovila většina senátorů, i když většina republikánských zákonodárců s nominací této ženy nesouhlasila, protože je podle nich zastánkyní dosavadní údajně příliš opatrné politiky Fedu. Senát definitivně potvrdil nominaci Yellenové poměrem hlasů 56 ku 26.

Na post šéfa Fedu loni navrhl současnou viceguvernérku banky americký prezident Barack Obama. Yellenová ve vedení Fedu nahradí současného guvernéra Bena Bernankeho, jehož druhý čtyřletý mandát končí.

Sedmašedesátiletá Yellenová je známa svým zdůrazňováním sociálních aspektů ekonomiky, zejména aktivním bojem za snížení nezaměstnanosti. Ve Fedu má podobně jako Bernanke pověst takzvané „holubice”, jak se označují centrální bankéři, kteří v době zpomalující ekonomiky kladou důraz na boj s nezaměstnaností i za cenu přechodného zrychlení inflace. Oproti tomu „jestřábi” spíše zdůrazňují boj s inflací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám