Hlavní obsah

ÚS vrátil do hry větrné elektrárny v Ústeckém kraji

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svůj boj za možnost postavit si v katastru obce velké větrné elektrárny možná po pondělním verdiktu Ústavního soudu (ÚS) dovede do vítězného konce obec Petrovice. Té se nelíbily zásady územního rozvoje Ústeckého kraje, které poměrně striktně vymezují místa, kde se nové větrníky nesmějí stavět. Podle Petrovických jde ale o nezákonnou regulaci větrné energetiky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Větrná elektrárna, ilustrační foto

Článek

Petrovice původně neuspěly u Nejvyššího správního soudu (NSS), ÚS ale jeho rozsudek zrušil s tím, že správní soud v minulosti rozhodoval naprosto opačně, a dostal se tak do rozporu se stávající judikaturou.

NSS v minulých rozhodnutích totiž vystupoval proti přílišné regulaci větrných elektráren, kterou si stanovili na Vysočině, v Plzeňském nebo Moravskoslezském kraji. Ústecký kraj sice výslovně větrné elektrárny nezakázal, ale obsáhle vymezil území, kde by žádné vzniknout neměly.

Na elektrárny není místo

Jde o chráněná území, přírodní parky, významné krajinné prvky, města a jejich okolí včetně tříkilometrové zóny okolo všech zastavěných území. Podle Petrovic tak na elektrárny vlastně nikde nezbyl prostor.

Soudce zpravodaj Ludvík David upozornil na dřívější verdikty NSS, v nichž soud přiznává krajům možnost regulace výstavby větrných elektráren, ovšem upozorňuje, že pravidla nesmí být kategorická a míra přísnosti musí odpovídat cennosti hodnot, které mají být chráněny.

„Důvodem pro stanovení omezujících pravidel pro stavbu větrných elektráren zkrátka nemůže být jen to, že je vůlí aktuální většiny v zastupitelstvu dané politické jednotky,“ citoval David. NSS se bude muset nyní případem znovu zaobírat a rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám