Hlavní obsah

Schodek rozpočtu loni dosáhl 81 miliard, byl nejnižší za posledních šest let

Praha
Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu v loňském roce činil necelých 81 miliard korun. Uvedl to po jednání vlády premiér Jiří Rusnok. Schválený rozpočet přitom počítal s deficitem 100 miliard korun. Jak upřesnilo ministerstvo financí, schodek dosáhl 80,9 miliardy korun. Deficit je tak nejnižší od roku 2008.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ministerstvo financí ČR

Článek

Za lepším výsledkem podle premiéra stál lepší výběr DPH a čerpání peněz z EU. Předloni skončilo hospodaření státu ve schodku 101 miliard korun, na letošek je schválen rozpočet s deficitem 112 miliard korun.

„Tento výsledek dozná ještě mírných úprav s dopadem necelé 0,4 miliardy korun na snížení příjmů, a tedy i na zvýšení schodku státního rozpočtu,“ upozornilo MF.

Zároveň uvedlo, že hlavním důvodem nižšího schodku jsou úspory na straně výdajů, které se projevily nejvíce u neinvestičních nákupů a souvisejících výdajů a sociálních dávek. U investičních výdajů pak šlo o pokles investičních transferů u Státního fondu dopravní infrastruktury o 11,7 miliardy korun.

Rusnok si výsledek pochvaluje

Celkové příjmy rozpočtu loni činily 1092,2 miliardy korun a celkové výdaje 1173,1 miliardy korun. „Výsledek rozpočtu je v kontextu doby a podmínek myslím velmi pozitivní. Jde o nejnižší deficit od roku 2008, dokonce nižší než v roce 2006, kdy byla poměrně svižná konjunktura,“ uvedl Rusnok.

„Schodek za loňský rok je o 20 miliard nižší než předloňský. Bohužel, tento mnou prosazovaný trend byl nesmyslně otočen rozpočtem na rok 2014,“ uvedl ve čtvrtek na svém twitterovském účtu bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Daňové příjmy rozpočtu bez pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 9,2 miliardy na 550,1 miliardy korun. Proti schválenému rozpočtu ovšem byly o 4,2 miliardy korun nižší.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) rozpočet získal loni 220,2 miliardy korun, meziročně o desetinu více. Zároveň inkaso DPH bylo vyšší, než počítaly plány MF, a to zhruba o osm miliard korun.

Ze spotřebních daní rozpočet získal 136,5 miliardy korun, o zhruba tři miliardy méně než předloni. Klesl výběr daně z minerálních olejů i z tabáku. Inkaso daně z příjmu právnických osob sice meziročně stouplo o 3,5 procenta na 84,5 miliardy korun, proti plánům bylo ovšem o necelé dvě miliardy korun nižší.

Na sociální dávky stát loni vynaložil 488 miliard korun. To je meziroční růst o necelých sedm miliard korun. Zároveň to ale podle MF znamená proti rozpočtu po změnách úsporu 3,6 miliardy. Podíl sociálních dávek na celkových výdajích rozpočtu loni klesl na 41,6 procenta z předchozích 41,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám