„Musím při řízení jíst, abych ušetřil čas,“ citovala televize CBS redaktora Ryana Harrisona, který se denně sune v zácpách Los Angeles do práce a zpět. Konzumace za volantem oslabuje řidičovu pozornost stejně jako telefonování a kouření.

Sonda koncernu ExxonMobil produkujícího pohonné hmoty mezi tisícem řidičů ukázala, že při jízdě jich běžně jí sedm z deseti a 83 procent popíjí nápoje.

„Co lidé obvykle udělají, když si zakousnou a něco jim přitom upadne? Pustí volant, aby nepořádek odstranili,“ popisuje reflexívní chování Juan Galvan z kalifornské dálniční hlídky. „Jaká je bezpečná rychlost pro jídlo za volantem? Ta nulová,“ dodává.

V USA stejně jako v ČR a jinde není jídlo za volantem zakázáno. Řidiči však za to mohou být pokutováni nebo při nehodě čelit obvinění z „nevěnování se plně řízení“.

V žebříčku vůbec nejnebezpečnějších poživatin figurují na prvním místě horká káva, následují polévky, plněné rolády, koblihy, hamburgery a konečně čokoláda. Jiné seznamy upozorňují i na zmrzlinu.