Hlavní obsah

Obchodníci zavádějí na víno z ciziny „singrovné“

Novinky, pit

Devizové intervence České národní banky (ČNB) proti koruně zvedly mimo jiné ceny zboží pořizovaného v eurech a prodávaného pak na tuzemském trhu. V souvislosti s tím se už lze setkat s pojmem „singrovné“, který odkazuje na guvernéra ČNB Miroslava Singera.

Foto: Petr Horník, Právo

Guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Článek

V newsletteru e-shopu kupmeto.cz, který kromě vín z Moravy dováží a distribuuje zahraniční vína, se objevilo následující upozornění: „Dovolíme si upozornit, že od 1. ledna 2014 budeme muset u některých položek zavést takzvané ,singrovné‘.“

Přeloženo do srozumitelnější mluvy to znamená, že e-shop musí zohlednit nárůst ceny vín pořizovaných v eurech na základě intervence ČNB pod vedením jejího guvernéra Miroslava Singera. Na druhou stranu to e-shop pojal jako svéráznou reklamní akci, protože jedním dechem zákazníkům doporučil se předzásobit.

V souvislosti s listopadovou devizovou intervencí ČNB proti koruně už podražilo zboží z dovozu, jako například pohonné hmoty nebo elektronika. Stoupnout by mohly i ceny automobilů stejně jako hypotéky.

Hlavní přínos devizových intervencí spatřuje ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám v hrubém domácím produktu. Dále by tento krok měl pomoci českým exportérům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám