Hlavní obsah

V obchodech se objevily datle prolezlé brouky

Novinky, pit
Brno

Společnost Penny Market musí okamžitě stáhnout ze svých prodejen datle s peckou. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) totiž při kontrole v brněnské provozovně zjistili, že datle obsahují mrtvé larvy a brouky.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Datle prolezlé brouky

Článek

Jak informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva, konkrétně se jedná o výrobek Tunisian Dates v balení 200 gramů a s označením data minimální trvanlivosti do 30. 12. 2014. Dovozcem je společnost Encinger z Bratislavy.

„Při kontrole v provozovně společnosti na Hviezdoslavově ulici v Brně inspekce senzorickým hodnocením na místě zjistila, že se v datlích nacházejí škůdci – mrtvé larvy a brouci – a stopy jejich působení, zejména exkrementy a poškozené plody,“ sdělil Kopřiva.

Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Podle mluvčího je nabízení potravin napadených škůdci nepřijatelné, jde totiž o potravinu nevhodnou ke konzumaci. Inspekce tak zahájí správní řízení o uložení sankce.

„Datle a další sušené ovocné plody náleží k sortimentu, který spotřebitelé vyhledávají ve zvýšené míře v předvánočním období, a proto tento typ zboží zůstává jednou z kontrolních priorit SZPI,“ dodal Kopřiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám