Hlavní obsah

V Británii začnou vydávat plastové bankovky

Londýn

Britská centrální banka definitivně rozhodla, že od roku 2016 začne vydávat plastové bankovky. Jako první bude z plastu vyrobena nová bankovka v hodnotě pět liber (165 Kč) s podobou Winstona Churchilla, následovat bude nová desetilibrová bankovka s Jane Austenovou, napsala na svých internetových stránkách BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nové pětilibrové bankovky vyrobené z plastu

Článek

Bank of England (BoE) upozornila, že plastové bankovky jsou bezpečnější a odolnější než papírové, přežijí i vyprání v automatické pračce.

BoE o svém záměru začít vydávat plastové bankovky informovala veřejnost letos v září. Před definitivním rozhodnutím, které padlo nyní, chtěla znát názor veřejnosti na tuto změnu. Průzkum mezi 13 000 respondenty ukázal, že 87 procent dotazovaných podporuje nové bankovky. Proti bylo jen šest procent z nich a sedm procent mělo neutrální názor.

Vyšší životnost

Plastové bankovky se vyrábějí z tenké, transparentní a pružné polypropylenové folie. Podle BoE je jejich životnost 2,5krát vyšší než papírových. V současnosti je po celém světě používá zhruba 20 zemí. Jako první je začala používat v roce 1988 Austrálie. Používá je i Kanada, odkud pochází nynější guvernér britské centrální banky Mark Carney, který v minulosti stál také v čele kanadské centrální banky.

Foto: Profimedia.cz

Desetilibrová plastová bankovka

Výroba nových bankovek bude dražší než výroba papírových. Podle BoE však díky delší životnosti budou nové bankovky levnější než papírové. Nové bankovky budou mít menší rozměr, čemuž budou muset být přizpůsobené bankomaty.

Není to poprvé, kdy v Británii bude vytištěna plastová bankovka. V roce 1999 Northern Bank v Severním Irsku vydala pamětní pětilibrovou bankovku v rámci oslav roku 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám