Hlavní obsah

Budvar zvítězil v Itálii, opět tam nabízí Budweiser

Novinky, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Budějovický Budvar zahájil v Itálii distribuci světlého ležáku pod označením Budweiser Budvar. Italští zákazníci si tak budou moci již během Vánoc vychutnat originální Budějovické pivo pod jeho původním názvem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Právu to sdělil mluvčí pivovaru Petr Samec s tím, že se tak stalo díky nedávnému rozhodnutí italského nejvyššího soudu. Ten zakázal firmě Anheuser-Busch InBev (ABI) používat jejich značku Budweiser, prohlásil tuto značku za klamavou a nařídil její výmaz z italského rejstříku ochranných známek. Itálie patří mezi nejdůležitější pivní trhy na světě a ve spotřebě importovaných piv je na pátém místě se spotřebou asi šesti miliónů hektolitrů ročně.

„Po rozsudku Nejvyššího soudu jsme velmi rychle připravili nové obaly a již v průběhu listopadu jsme zahájili dodávky našim importérům v Itálii. Naše pivo s označením Budweiser Budvar je již v těchto dnech na pultech italských obchodů a čepuje se i v restauracích,“ upozornil Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru.

Přestože italský Nejvyšší soud nařídil stažení piva Budweiser společnosti ABI z italského trhu, konkurent Budějovického Budvaru zatím pod nejrůznějšími záminkami své výrobky z prodejen nestáhl. „Protože dochází k závažnému poškozování našich obchodních zájmů a také k dalšímu klamání italských spotřebitelů, byli jsme nuceni požádat o pomoc obchodní soud v Miláně,“ vysvětlil Chrt.

Na body vede Budvar

Soud návrhu Budějovického Budvaru vyhověl. „V řízení o předběžném opatření soud potvrdil, že ABI nesmí v Itálii užívat označení Budweiser pro pivo a že musí do 10. února 2014 své takto označené výrobky, včetně reklamy na ně, stáhnout. Věříme, že konkurent Budějovického Budvaru bude toto rozhodnutí respektovat,“ doplnil Lukáš Lorenc, společník advokátní kanceláře Čermák a spol., která český pivovar zastupuje.

Soudní spory o značku Budweiser mezi Budějovickým Budvarem a společností ABI trvají již do roku 1907. Výrazně úspěšnější je v nich Budějovický Budvar. V letech 2000 až 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou. Díky registracím ochranných známek Budweiser nebo Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám