Hlavní obsah

Prodavači chtějí chodit o svátcích do práce, socialisté je přesto chtějí chránit

Právo, Jiří Novotný
Praha

Zákaz prodeje o některých svátcích pro obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, který se snaží prosadit senátor František Bublan (ČSSD), se vůbec nelíbí Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) ani tuzemským obchodním řetězcům.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V Česku už není státní obchod, všechny prodejny jsou družstevní či soukromé. Jakýkoliv zásah do prodejní doby by tedy byl v rozporu se svobodou podnikání,“ prohlásil na úterním setkání s novináři prezident SOCR Zdeněk Juračka.

Bublan navrhuje, aby obchody zůstávaly zavřeny vždy na Nový rok, o Velikonočním pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. O Štědrém dnu by pak mělo být otevřeno nejdéle do 12 hodin.

Potřebu takové legislativní změny zdůvodňuje Bublan zvyklostmi v západoevropských zemích, kde je zaměstnancům umožněno trávit sváteční dny se svými blízkými, a ne za pulty obchodů.

„Například s tradicí Vánoc nemají přece nájezdy kupujících na hypermarkety nic společného,“ argumentuje Bublan. Ten předpokládá, že jeho návrh by po projednání v parlamentu mohl začít platit od 1. ledna 2015.

V zahraničí obchodníky omezují

V zahraničí jsou většinou obchodníci v prodejních dobách daleko více omezeni zákonem. Například v Německu mají o svátcích otevřeny většinou jen obchody na nádražích a letištích. Přesné podmínky určují jednotlivé spolkové země, většinou ale zakazují prodej o nedělích a svátcích.

V ČR, kde je mnoho ateistů, si mnozí lidé zvykli věnovat své volno návštěvám obchodů
Zdeněk Juračka

Zaměstnance obchodů chrání i na Slovensku. Už sedmým rokem tam platí, že 25. prosince a 1. ledna zůstanou obchody zavřeny. Na Štědrý den musí skončit s prodejem nejpozději v poledne, jinak jim bude hrozit pokuta v přepočtu až 2,5 miliónu korun. Výjimky mají pouze čerpací stanice, lékárny nebo malé obchody. A tak by tomu mělo být podle Bublana i v Česku.

Není problém směny obsadit

SOCR se netají tím, že bude mezi poslanci lobbovat za to, aby omezení otevírací doby v naší republice neprošlo.

„My neříkáme, že musí být vždy otevřeno, ale že může být otevřeno tam, kde je zájem zákazníka, jenž je pro nás rozhodující. A samozřejmě tam, kde jsou pro to ekonomické podmínky,“ vysvětluje Juračka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka

Na připomínku Práva, že v Německu je zcela běžné, že obchody jsou o státních svátcích zavřeny, Juračka odpověděl: „Ono to souvisí i s křesťanskou tradicí nepracovat v neděli. V ČR, kde je mnoho ateistů, si mnozí lidé naopak zvykli věnovat své volno návštěvám obchodů.“

Tím argumentují i obchodní řetězce. Například mluvčí Aholdu Judita Urbánková uvedla: „Ve svátečních dnech nakupuje mnohem méně lidí, zato naši zaměstnanci dostávají příplatky a musíme hradit i všechny ostatní náklady. Při zavření prodejny bychom tedy na tom finančně byli zhruba stejně jako dnes. Český zákazník je ovšem zvyklý vyběhnout kdykoli z domu a zajít si nakoupit. To by se mu mělo umožnit i nadále.“

Jak navíc ujistila mluvčí obchodního řetězce Globus Pavla Hobíková, obsadit směny o svátcích není žádný problém. Vzhledem k příplatku, který za to je, mají o práci ve svátek zaměstnanci zájem.

Potraviny zbytečně končí v kafilériích

Za velmi potřebnou naopak obchodníci považují legislativní změnu, jež by jim umožnila darovat charitativním organizacím potravinové přebytky, které jinak končí v kafilériích. Zatím tomu brání povinnost odvádět i z darovaných potravin státu patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty.

Zničit tyto zdravotně nezávadné potraviny v kafilérii tak v ČR vyjde obchodníky levněji, než kdyby je darovali potřebným.

Juračka se s tímto problémem v listopadu písemně obrátil na ministra financí v demisi Jana Fischera, odpovědi se ale zatím nedočkal.

Anketa

Mělo by být zákonem nařízeno zavření obchodů o svátcích, i když v nich lidé chtějí pracovat?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 13620 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám