Hlavní obsah

Inflace v eurozóně v listopadu zrychlila, roste i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Růst spotřebitelských cen v zemích platících eurem v listopadu zrychlil. Meziroční míra inflace minulý měsíc stoupla na 0,9 procenta z 0,7 procenta v říjnu, kdy dosáhla nejnižší úrovně za téměř čtyři roky a vyvolala obavy z poklesu cen. Vyplývá to z podrobné zprávy, kterou v úterý zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

V celé EU míra inflace stoupla o desetinu procentního bodu na jedno procento. Česká republika podle Eurostatu minulý měsíc patřila do desítky zemí EU s nejvyšší inflací.

Před rokem spotřebitelské ceny v zemích platících eurem rostly o 2,2 procenta, v celé EU o 2,4 procenta.

I přes zrychlení inflace je její míra nadále hluboko pod dvouprocentním limitem cenové stability. Výrazný propad inflace v eurozóně vedl minulý měsíc Evropskou centrální banku k rozhodnutí snížit své základní úrokové sazby na nové rekordní minimum 0,25 procenta.

Inflaci táhnou ceny elektřiny a ubytování

Největší vliv na index spotřebitelských cen měly v eurozóně ceny elektřiny, ubytovacích služeb a tabáku. Dolů ho naopak táhly ceny pohonných hmot, telekomunikací a topného oleje.

Záporné míry inflace v listopadu dosáhlo Řecko, Bulharsko a Kypr. Nejrychleji naopak spotřebitelské ceny rostly v Estonsku (o 2,1 procenta), Finsku a Německu.

Pro ČR tabulka Eurostatu ukazuje hodnotu jedno procento. Představuje to zrychlení z říjnových 0,8 procenta a ČR to v listopadovém žebříčku unijních států s nejvyšší inflací řadí na desáté místo.

Na prvním místě je v tomto žebříčku Velká Británie, zde ale Eurostat pracoval s říjnovými daty. Podle úterního sdělení britského statistického úřadu inflace v zemi v listopadu zpomalila na 2,1 procenta. Dostala se tak na nejnižší úroveň za čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám