Hlavní obsah

Brněnský Siemens dodá do Polska turbínu za více než 300 miliónů

– Brno

Turbínu za více než 300 miliónů korun dodá brněnský závod Siemens pro nový blok teplárny Zofiówka ve východním Polsku. Polsko patří mezi tradiční trhy závodu. Od roku 2000 tam brněnský Siemens dodal více než 20 parních turbín, většinu z nich do tepláren.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hodnota aktuálního kontraktu je 11,2 miliónu eur (asi 308 miliónů korun). Nová turbína bude mít výkon 80 MW. Jejím odběratelem je společnost Energoinstal, která je generálním dodavatelem nového bloku v teplárně Zofiówka. Siemens zajistí dozor nad montáží turbíny a její uvedení do provozu.

Siemens má v ČR několik závodů. Kromě Brna také v Drásově na Brněnsku, Mohelnici nebo Trutnově. V Brně Siemens vyrábí turbíny různých velikostí podle konkrétních potřeb zákazníků, v závodě pracuje zhruba 750 lidí.

Firma získala několik kontraktů v Rusku. Například dodá turbínu pro jeden z největších ruských hutních kombinátů, firmu Uralsteel. Nová turbína o výkonu 22 megawattů nahradí dosud pracující turbínu z roku 1976.

Siemens podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě 370 000 lidí, v ČR má 10 500 zaměstnanců. V tuzemsku patří mezi největší elektrotechnické podniky i největší exportéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám