Hlavní obsah

Carrefour chystá ofenzívu, za 55 miliard koupí 127 obchodních center

Paříž
Aktualizováno

Za dvě miliardy eur, což dělá v přepočtu 55,1 miliardy korun, převezme francouzská společnost Carrefour od realitní skupiny Klépierre 127 nákupních center ve Francii, Španělsku a v Itálii. Carrefour si od tohoto kroku slibuje výrazné posílení pozic v Evropě a oživení svých uvadajících hypermarketů.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřady. Podle agentury Reuters by měla být dokončena v první polovině příštího roku.

Carrefour má v současnosti 45 obchodních center ve Francii. Centra firmy se spojí s centry firmy Klépierre. Nová skupina bude vlastnit více než 800 tisíc metrů čtverečních maloobchodních prostor a hodnota majetku bude činit 2,7 miliardy eur.

Carrefour doufá, že příjmy z pronájmu bude moci použít v příštích třech letech na financování rekonstrukce 150 z jeho 220 hypermarketů ve Francii.

Carrefour působil i v Česku

Carrefour je druhá největší maloobchodní společnost na světě. Její výkon v Evropě však již několik let pokulhává, částečně kvůli pokračující závislosti na formátu hypermarketů, jehož je průkopníkem. Zákazníci kvůli úspoře času v poslední době stále častěji nakupují v okolí svého bydliště, na internetu anebo nakupují nepotravinářské zboží ve specializovaných prodejnách.

Společnost Klépierre vznikla v roce 1990 a specializuje se na komerční nemovitosti. Vlastní a provozuje obchodní centra ve Francii, Španělsku, v Itálii a několika dalších evropských zemích.

Carrefour působil i v Česku, konkrétně od roku 1998, kdy došlo k otevření prvního hypermarketu v Plzni. Vzhledem k tvrdé konkurenci se Carrefour z českého trhu stáhl v roce 2006 a svých 11 supermarketů prodal britskému řetězci Tesco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám