Hlavní obsah

Zájem o stavební spoření mírně vzrůstá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební spořitelny poskytly od ledna do konce listopadu úvěry za téměř 41,2 miliardy korun, což představuje ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nárůst o dvě procenta. Letos zatím rovněž roste zájem o uzavírání nových smluv včetně navýšení cílových částek.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to ze statistik tuzemských stavebních spořitelen. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) lze očekávat podobný vývoj i v příštím roce.

„Protože v příštím roce zůstanou podmínky stabilní a poptávka po půjčkách na rekonstrukce neklesne, můžeme očekávat opět mírné oživení jak z hlediska uzavírání nových smluv, tak i v objemu půjček,“ uvedl tajemník AČSS Jiří Šedivý. Všechny ukazatele podle něj naznačují, že stavební spoření se po létech diskusí a změn dostává do stabilnější doby.

Počet nově uzavřených smluv včetně navýšení cílových částek spořitelnám ke konci listopadu stoupl meziročně o zhruba 17 000 na 539 000. Méně smluv letos zatím uzavřely Wüstenrot stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna.

V případě úvěrů klesl jejich objem stavební spořitelně Modrá pyramida a Wüstenrot stavební spořitelně. Naopak 16procentní růst zaznamenala Raiffeisen stavební spořitelna.

Za celý loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za 43,7 miliardy korun, meziročně o devět procent méně. Celkově stavební spořitelny uzavřely loni zhruba 580 000 smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 685 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám