Hlavní obsah

Koalice plánuje soběstačnost v potravinách a větší přísnost na řetězce

Praha

Vznikající trojkoalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL chce postupně dosáhnout potravinové soběstačnosti státu v základních a v Česku běžně produkovaných komoditách. V plánu má také zavedení přísnějších pravidel pro obchodní řetězce, což má přispět ke zlepšení kvality prodávaných potravin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Strany rovněž slibují, že budou hájit rovnoprávné postavení českých zemědělců a potravinářů v Evropské unii.

Koalice chce chránit tuzemské producenty před nekvalitními dovozy potravin do Česka a zvýšit provázanost domácích zemědělců a potravinářů. Slibuje také podporu přímého prodeje zemědělských a potravinářských produktů pro spotřebitele.

Vznikající vláda chce sjednotit kontrolu potravin pod ministerstvo zemědělství, zachovat daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce a nulovou sazbu spotřební daně pro tichá vína.

Co se týče zemědělské produkce, hodlá trojkoalice v rámci dotací podporovat především živočišnou výrobu a pěstování takzvaných speciálních plodin, mezi něž patří ovoce, zelenina, chmel nebo brambory na škrob.

Strany nebudou privatizovat státní lesy. Ty mají podle nich aktivně přispívat k udržení zaměstnanosti v regionech. Způsob hospodaření státního podniku Lesy ČR se má změnit s ohledem na posílení významu drobných a středních lesnických a dřevozpracujících firem. Tento krok má umožnit vytvoření stovek pracovních míst v horských a podhorských oblastech.

Reklama

Výběr článků

Načítám