Hlavní obsah

Lidé zaplatili za vánoční dluhopisy přes 21 miliard

Praha

V rámci vánoční emise si lidé objednali a zaplatili spořicí státní dluhopisy za skoro 21,3 miliardy korun – v takové hodnotě ministerstvo dluhopisy i vydalo. Celkové objednávky činily 21,4 miliardy korun.

Foto: Ministerstvo financí ČR

Ministr financí v demisi Jan Fischer při představování vánoční emise státních spořicích dluhopisů

Článek

Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a následně ve čtvrtek upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet až 29. listopadu. MF plánovalo prodat v rámci emise dluhopisy za pět až deset miliard korun, proto také termín objednávek zkrátilo.

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Šrámka tak MF dosáhlo cíle, který počítal letos s prodejem spořicích dluhopisů za 20 až 40 miliard korun. Na jaře MF prodalo dluhopisy za 17,6 miliardy korun, objednávky činily 19,9 miliardy korun.

Nejvíc táhl tříletý prémiový dluhopis

Zájemci měli k dispozici prémiový dluhopis s tříletou splatností a průměrným ročním výnosem před zdaněním 2,3 procenta. O ten byl podle MF největší zájem a prodalo se ho za téměř 11 miliard korun. Dále MF nabízelo pětiletý kupónový dluhopis s průměrným ročním výnosem 2,73 procenta, pětiletý reinvestiční spořicí dluhopis s ročním výnosem 2,98 procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Ten je úročen podle míry inflace. Zároveň k tomu u něj MF zavedlo reálný výnos 0,5 procenta ročně.

Dluhopisy byly k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

MF rovněž uvedlo, že vlastníci spořicích státních dluhopisů mohli také poprvé využít možnosti požádat o reinvestici jmenovité hodnoty diskontovaného spořicího státního dluhopisu, který vydalo MF na jaře 2012. „Bylo podáno více než 2700 žádostí o tuto reinvestici za téměř 2,9 miliardy Kč, což činí více než třetinu původně splatného diskontovaného spořicího státního dluhopisu vydaného na jaře roku 2012,“ uvedlo MF. Tito vlastníci tak podle Šrámka místo splacení hodnoty dluhopisu upsali nové spořicí státní dluhopisy s delší dobou splatnosti bez nutnosti peněžního vypořádání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám