Hlavní obsah

Největší americkou automobilku povede Mary Barraová

Novinky, pit
Detroit

Do čela největší americké automobilky General Motors se poprvé postaví žena. Mary Barraová od příštího měsíce vystřídá ve funkci generálního ředitele Dana Akersona.

Foto: Mike Cassese, Reuters

Mary Barraová

Článek

Pětašedesátiletý Akerson se rozhodl k polovině ledna odejít do důchodu, i když původně měl v plánu ještě několik měsíců setrvat. Jeho ženě ale lékaři diagnostikovali pokročilou fázi rakoviny a Akerson se o ni chce starat a být jí nablízku.

„Odcházím s velkým uspokojením z toho, čeho jsme dosáhli, s velkým optimismem, co máme před sebou, a s pýchou, že jsme dokázali zachránit General Motors jako amerického zástupce ve světovém automobilovém průmyslu,“ nechal se slyšet Akerson. Novým předsedou správní rady se namísto Akersona stane Theodore Solso.

Foto: Handout, Reuters

Mary Barraová, v pozadí Daniel Akerson

Jednapadesátiletá Barraová doposud zastávala pozici viceprezidentky General Motors pro vývoj globálních produktů. Zodpovídala za vývoj a kvalitu vozů po celém světě, stejně jako za firemní nákupy. Do GM nastoupila v roce 1980 a její kariéra postupně stoupala, jistou dobu vedla například personální oddělení.

Rovněž její otec pracoval téměř čtyři desetiletí v GM, konkrétně v nyní již zaniklé divizi Pontiac. Barraová má dlouhodobou pověst manažerky snažící se udržet nízké náklady a zároveň snižovat zbytečnou byrokracii, připomněl server BBC.

General Motors musela v roce 2009 zachraňovat finančně americká vláda, která tehdy získala téměř 61 procent akcií firmy. Akcie následně opět prodávala, poslední zbytek v tomto týdnu. Přesto na záchraně v současnosti druhé největší automobilky světa prodělala 10,5 miliardy dolarů (přes 210 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám