Hlavní obsah

Rusové prodají Evraz Vítkovice Steel

Právo, ČTK, tom

Ruskému Evrazu se zřejmě podařilo najít kupce ostravské ocelárny Evraz Vítkovice Steel (EVS). Koupit ji má ruská banka Vněšekonombank (VEB). Jejím hlavním úkolem bude firmu finančně stabilizovat, než se jí ujme nový strategický investor.

Foto: Evraz Vítkovice Steel

Odlévání oceli v ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel.

Článek

Informovaly o tom Hospodářské noviny. Mluvčí ostravské ocelárny Jaromír Krišica prodej ale nepotvrdil. „V tuto chvíli se k této záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ řekl Právu Krišica. Záměr českou divizi prodat ještě do konce letošního roku oznámil už v srpnu generální ředitel společnosti Evraz Alexander Frolov.

VEB je banka vlastněná ruským státem a zároveň také největší věřitel Evrazu Vítkovice. Skutečným vlastníkem se ale zřejmě nestane. Ostravskou ocelárnu má pouze finančně stabilizovat. Novým investorem by prý mohl být ostravský magnát Zdeněk Trojek, jehož šrotařská firma Trojek Group patří mezi vítkovické největší dodavatele a má na prosperitě oceláren velký zájem. O koupi Evrazu jedná společně s pražským obchodníkem Martinem Ulčákem. Zájem má ale také ukrajinská skupina IUD.

Evraz koupil ocelárnu ve Vítkovicích v roce 2005 za 285 miliónů dolarů, což je přibližně 5,5 miliardy korun. Svojí nabídkou překonal konkurenční firmu Mittal Steel. EVS, třetí největší hutní společnost v Česku, je od roku 2009 ve ztrátě a letos zažila kvůli slabému zájmu několik odstávek. Firma zaměstnává celkem 1100 lidí.

Několikeré přerušení výroby

V první půlce tohoto roku prohloubil Evraz čistou ztrátu o celých 165 procent v přepočtu na 2,4 miliardy korun. Prudké zhoršení hospodaření podle firmy způsobila klesající celosvětová poptávka po oceli. Kvůli slabé poptávce musela česká ocelárna už několikrát v posledních dvou letech přerušit výrobu.

Také v prosinci je asi 250 zaměstnanců na dovolené nebo doma s 60 procenty mzdy. „Může za to náročná situace na trhu. Příležitostné zastavení provozu ocelárny je efektivní metodou, jak se s touto situací vyrovnat při zachování nejnižších možných provozních nákladů,“ uvedl Krišica.

Kromě české pobočky plánuje Evraz prodat i svůj majetek v dalších státech. V Evrazu vlastní podíl i ruský miliardář Roman Abramovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám