Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny meziročně stouply, zdražily hlavně potraviny

Novinky, pit
Praha

Listopadová inflace v Česku vzrostla meziročně na 1,1 procenta oproti říjnové hodnotě 0,9 procenta. Její růst nabral na tempu po čtyřech měsících zpomalování. Výrazněji než v říjnu meziročně zdražily především potraviny, zmírnil se pokles cen pohonných hmot. Meziměsíčně ale spotřebitelské ceny poklesly o 0,1 procenta, informoval Český statistický úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Inflace v Česku meziročně stoupla.

Článek

Na vyšším meziročním srovnání cenové hladiny mají nejvýraznější vliv stoupající ceny potravin a bydlení.

K listopadovému poklesu cen přispěl zejména pokles cen lihovin a piva, sezónní pokles cen dovolených, klesly i ceny pohonných hmot, oděvů a obuvi.

„Na listopadové inflaci se ještě nestačilo projevit prudké oslabení koruny, které se postupně odráží na cenách pohonných hmot a dováženého spotřebního zboží,“ uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin přinese začátek příštího roku další pokles inflace, když odezní vliv zvýšené daně z přidané hodnoty, a navíc dojde ke snížení cen energií pro domácnosti. „Proti tomu ale půjde zdražování dováženého zboží vlivem slabší koruny, nicméně ani to nepřinese žádné dramatické zdražování a i první měsíce příštího roku tak bude nadále inflace velmi nízká,“ dodal Šimek.

Jak připomněl Dufek, očekávanou nízkou inflaci nepochybně ocení spotřebitelé, kterým se dosud reálně nezlepšuje jejich finanční situace. Při poklesu cen si tak budou moci v rámci svých rozpočtů nakoupit více zboží než doposud.

Reklama

Výběr článků

Načítám