Hlavní obsah

Průmysl v říjnu příjemně překvapil

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v říjnu oproti září sice zpomalila, přesto stoupla v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 3,5 procenta. V září vykázal tuzemský průmysl růst o 7,2 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se však průmysl v říjnu zvýšil o šest procent. Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně. Hodnota nových zakázek vzrostla v meziročním srovnání o 9,6 procenta. Z toho zakázky ze zahraničí stouply o 13,5 procenta a tuzemské pak o 2,9 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průmyslové výroby

„Poslední data z českého průmyslu vyznívají poměrně optimisticky. Poslední měsíce roku tak nakonec možná vyrovnají výrazné propady ze začátku roku a průmysl by tak letošní rok nakonec nemusel zaznamenat propad ale kladnou nulu,“ uvedl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, dále výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Naopak pokles nastal v potravinářské výrobě, výrobě počítačů a elektronických a optických přístrojů a nadále se nedaří v odvětví těžby a dobývání.

Průmyslu by nadále mělo pomáhat oživení německé ekonomiky, dařit českému průmyslu by se mělo i v příštím roce, kde by se mohl podle Šimka projevit příznivě i vliv intervencí České národní banky. Zlepšení by se nakonec příští rok mělo projevit i na trhu práce.

Také podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta říjen ukázal, že průmysl přidává na obrátkách. Pozitivně lze hodnotit především výhled na nadcházející měsíce. „Podle předstihových ukazatelů z domácí ekonomiky přetrvává mezi průmyslovými podniky optimismus a objem produkce by se měl zvyšovat. Tuto skutečnost zatím potvrzují i podobné ukazatele z eurozóny,“ informoval Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám