Hlavní obsah

Nezaměstnanost v listopadu narostla

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti v listopadu stoupla na 7,7 procenta z říjnových 7,6 procenta. Bez práce bylo na konci listopadu 565 313 lidí. To je o 8632 více než před měsícem a o 56 815 více v porovnání s listopadem 2012. Vyplývá to z pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Nezaměstnanost v Česku v listopadu narostla.

Článek

Za nárůstem nezaměstnanosti stojí podle ministerstva především postupné ukončování sezónních prací a nástup zimy. Jisté zlepšení by mohla přinést zimní turistická sezóna. Ta by mohla pozitivně ovlivnit situaci na trhu práce především v horských střediscích.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj nezaměstnanosti

„Pozitivně lze hodnotit alespoň skutečnost, že lze v nadcházejících měsících očekávat rostoucí poptávku po pracovnících z průmyslu,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Jedním dechem však dodal, že nedostatečná tvorba nových pracovních míst je v posledních letech jedním z hlavních problémů české ekonomiky.

Při pohledu na aktuální čísla na 565 000 uchazečů o práci připadá pouze 37 500 volných pracovních míst. „To je žalostně málo a zimní měsíce budou v tomto směru ještě horší. Již zdaleka neplatí, že kdo chce, tak si práci najde,“ dodal Novák.

Průměrně 15 uchazečů o místo, v Karviné skoro 80

„Míra nezaměstnanosti letos již s největší pravděpodobností neklesne,“ sdělil Libor Stodola ze společnosti PwC ČR. Trh práce reaguje na vývoj ekonomiky se zpožděním, a tak nelze očekávat výrazný pokles nezaměstnanosti ani v příštím roce.

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB není situace na trhu práce ještě stabilní a volných míst se stále nedostává. Na jedno pracovní místo připadá v průměru 15 lidí bez práce, nicméně je to jen průměr, za nímž se skrývá i téměř 80 lidí bez práce na jedno místo v Karviné.

Závěr roku přinese podle Dufka další růst počtu nezaměstnaných. „Lidem budou končit úvazky na dobu určitou, respektive budou mizet sezónní pracovní místa ve firmách, které si zvykly posílat lidi na zimu na úřady práce,“ sdělil Dufek s tím, že nezaměstnanost se nepochybně přehoupne přes osmiprocentní hranici.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha-východ (3,5 procenta), Praha-západ (4,2 procenta) a Mladá Boleslav (4,6 procenta). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 36 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,4 procenta), Bruntál (13 procent) a Ústí nad Labem (12,6 procenta).

Reklama

Výběr článků

Načítám