Hlavní obsah

Sobotka kritizuje Rusnoka za prolamování těžebních limitů, sám je ale nevylučuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který se pokouší sestavit novou koaliční vládu, kritizoval dosluhující vládu, za souhlas s prolamováním těžebních limitů. Sám ale uvedl, že nemůže prolomení limitů vyloučit.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Rusnokova vláda je provozní, prolomení limitů by teď Rusnokova vláda schvalovat neměla, stejně jako zakládat nové podniky,“ řekl Sobotka, přičemž komentoval i plán utvořit nový těžebně energetický podnik se státní účastní, který zakládá stávající vláda.

K prolomení těžebních limitů řekl: „Musíme si říci, jestli to uhlí budeme potřebovat a za jaké situace a za jakých podmínek.“ Podle něj jde o to, jak se bude těžit. Hlavní je pak rovnoměrně rozdělit zisk. Rozhodnutí bude podléhat rozhodnutí vlády v rámci energetické politiky.

Hodnotil i plánovaný vznik podniku se státním podílem, který by měl na starosti těžbu a jehož součástí by byla Severní energetická (dříve Litvínovská uhelná), která se oddělila od Czech Coalu a v níž je i uhlobaron Jan Dienstl, považovaný za spojence prezidenta Miloše Zemana. Stát by do společné firmy vložil pozemky na Mostecku. Velká část výnosů by měla jít do rozvoje Ústeckého kraje.

„Pokud vláda naváže jakékoli obchodní vztahy, musí to být výhodné pro stát, nemůže to být výhodné pro nějaké soukromé subjekty,“ dodal Sobotka k plánu.

Proti prolomení jsou jen zelení

Možnost prolomení limitů nepřímo naznačili i zástupci ČSSD a ANO Milan Urban a Richard Brabec. Oba ale kladli důraz na to, aby všemu předcházelo stanovení energetické politiky.

„Nemůžeme soustředit debatu o energetice na prolamování limitů. Potřebujeme státní energetickou a surovinovou koncepci. Bude rozhodovat, jakým způsobem bude fungovat český průmysl. Jestli budeme mít energetickou politiku špatnou, která půjde proti průmyslu, bude klesat životní úroveň. Ta chvíle musí přijít, nemůžeme čekat dalších sedm let a nechat nahodile vyvíjet energetiku,“ řekl Urban.

Richard Brabec z ANO ale tvrdě kritizoval to, jak málo získává stát nerostných surovin: „Stát se prostě paradoxně už mnoho let chová, jako když si neuvědomuje, co vlastní. Nerostné suroviny jsou státu."

Proto chce otevřít horní zákon a novelizovat ho, aby se změnilo z toho, jak skandálně nízký je poplatek z těženého nerostu ve výši 1,5 procenta z tržní ceny. „To je první efekt, který by mohl jít do kraje,“ řekl a zmínil, že je možnost zvýšit poplatek na deset procent.

Sám není ale zcela proti prolomení limitů, i když upřednostňuje jadernou energetiku. „Názor ANO je dneska rozhodně neprolamovat limity a bavit se v horizontu jednoho dvou let.“

Rusnok je chucpe, řekl Liška 

Naopak šéf zelených Ondřej Liška je zcela proti prolamování limitů, Ruskokův krok projednat prolomení těžebních limitů označil za chucpe. „Udržení limitů je jediná záruka pro lidi, kteří v severočeském kraji žijí. Zastaví se rozvoj obcí,“ řekl a dodal: „Limity jsou prvním krokem, pak přijde novela horního zákona, která umožní opět uplatnit vyvlastňování.“

Brabec možnost návratu vyvlastňování nepřímo naznačil: „Z hlediska vyvlastňování bych chtěl, aby se stanovovaly strategické suroviny.“

Urban se nestaví ani proti těžařskému podniku s majoritní většinou státu. Podle něj by bylo lepší, aby stát měl aspoň nějakou kontrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám