Hlavní obsah

WTO poprvé přijala globální dohodu, pomůže nejchudším zemím dostat se na trh

Nusa Dua (Indonésie)

Ministři 159 členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) v sobotu schválili první globální obchodní dohodu od vzniku této organizace v roce 1995. Podle agentura DPA to oznámil předseda ministerské konference na indonéském ostrově Bali.

Foto: Edgar Su, Reuters

šéf WTO Roberto Azevedo dává palec nahoru na znamení spokojenosti s globální dohodou dosaženou na jednání organizace v Indonésii.

Článek

Dohoda by měla výrazně omezit byrokratické překážky obchodu a zlepšit obchodní podmínky pro nejchudší země světa. Měla by ale také obnovit otřesenou důvěru ve schopnost WTO sjednávat smlouvy o globální liberalizaci obchodu.

"Poprvé v naší historii WTO skutečně splnila, co slíbila," přivítal dohodu šéf WTO Roberto Azevedo. "Tentokrát se všichni členové sešli pohromadě a dali Světové obchodní organizaci zpět její světový význam," dodal podle agentury Reuetrs.

Indie a Kuba se dohodly s USA

Dohoda už se rýsovala v pátek, kdy se svých výhrad vzdala Indie, která dlouho nebyla ochotná přijmout návrhy Spojených států a dalších zemí na postupné rušení subvencování potravin pro chudé. Poté ji ale zablokovala Kuba, která se dožadovala zrušení amerického embarga. Nakonec ale Havana podle Reuters dospěla s USA ke kompromisu.

Nynější dohoda je mnohem omezenější než dalekosáhlé návrhy katarského kola, které zkrachovaly v minulém desetiletí, což otřáslo pozicí WTO. Přináší zejména zjednodušení a standardizaci celních procedur, které by měly výrazně urychlit obchod. Smlouva také předpokládá mírnou reformu obchodu v zemědělském sektoru a bezcelní přístup nejchudších zemí na trhy ostatních.

WTO odhaduje, že navrhované zmírnění celních bariér by zvýšilo hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 biliónů dolarů (více než 461 biliónů Kč) ročně. Podle analytiků by dohoda vytvořila během let až 20 miliónů pracovních míst, zejména v rozvojových zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám