Hlavní obsah

V listopadu zkrachovalo rekordních 550 firem

Praha

V listopadu postihlo krach 130 obchodních společností, což je oproti říjnu o 18 bankrotů víc. K tomu zbankrotovalo 420 fyzických osob podnikatelů, v meziměsíčním srovnání o 34 víc. Celkově tak jde letos o nejvyšší počet bankrotů v jednom měsíci, vyplývá z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 1358 bankrotů obchodních společností, což je o 15 méně než v předchozím období. V témže období bylo vyhlášeno 4235 bankrotů fyzických osob podnikatelů, o 1996 více než za stejné období před rokem. Z celkového počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů jich 80 procent bylo řešeno formou oddlužení.

„Očekáváme, že počet bankrotů obchodních společností v letošním roce bude stejný, případně nepatrně nižší než v roce 2012. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se meziročně zvýší, i když růst bude o něco nižší než v roce 2012. Hlavní měrou se na tomto růstu bude podílet oddlužení,“ odhadla CRIF.

Necelá třetina bankrotů obchodních společností byla v listopadu vyhlášena v Praze a 15 procent pak v Jihomoravském kraji. Pouze dva bankroty byly vyhlášeny v Olomouckém kraji. V posledních 12 měsících byla více než třetina bankrotů obchodních společností vyhlášena opět v Praze a 14 procent v Jihomoravském kraji. Nejméně bankrotů bylo vyhlášeno v Karlovarském kraji, a to dvě procenta z celkového počtu.

Nejvíce bankrotů v obchodu a pohostinství

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo vyhlášeno v listopadu stejně jako v posledních 12 měsících v odvětví obchodu a pohostinství a služeb. Meziročně se počet bankrotů nejrychleji zvýšil v zemědělství.

Největší podíl bankrotů fyzických osob podnikatelů (16 procent) byl v Moravskoslezském kraji. Nejmenší podíl zaznamenala Praha, a to pouze jedno procento.

V posledních 12 měsících bylo nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů opět v Moravskoslezském kraji (116). V Jihomoravském kraji bylo vyhlášeno pouze 72 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Meziročně se počet bankrotů fyzických osob podnikatelů nejvíce zvýšil v Karlovarském kraji a Plzeňském kraji, nejméně v kraji Moravskoslezském a Olomouckém.

Reklama

Výběr článků

Načítám