Hlavní obsah

Ekonomika letos spadne o 1,2 procenta, příští rok už přijde růst

Praha

Tuzemská ekonomika letos klesne v průměru o 1,2 procenta, v příštím roce by měl hrubý domácí produkt (HDP) už stoupnout o 1,6 procenta. Další zrychlení růstu nastane v letech 2015 a 2016, konkrétně o 2,5 a 2,6 procenta. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 17 tuzemských odborných institucí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Samotné ministerstvo financí letos čeká pokles HDP o jedno procento a příští rok růst o 1,3 procenta. Česká národní banka pro letošek předpokládá pokles HDP o 0,9 procenta a příští rok růst o 2,1 procenta, přičemž její odhady počítají již s devizovými intervencemi. Mezinárodní měnový fond odhaduje letos pokles na 0,4 procenta a příští rok růst o 1,5 procenta. Evropská komise v listopadové prognóze odhadla, že česká ekonomika letos klesne o procento a příští rok poroste o 1,8 procenta.

Základní tendence vývoje v letech 2013 až 2016 odhadované ministerstvem financí jsou podle úřadu shodné s prognózami ostatních institucí. „Výjimkou je vývoj měnového kurzu Kč/EUR, neboť většina institucí již ve svých prognózách zohledňuje dopady devizových intervencí ČNB,“ uvedlo ministerstvo. Centrální banka zahájila devizové intervence na počátku listopadu s cílem držet kurzu koruny nejméně rok a půl kolem 27 korun za euro.

Inflace i nadále nízká

Instituce tak počítají v odhadech s průměrným kurzem letos a následující dva roky okolo 26 korun za euro. Posílení na 25,5 Kč/EUR očekávají v roce 2016. MF ve své prognóze s doby před zahájením intervencí počítá s kurzem 25,80 Kč/EUR.

Inflace by měla zůstat podle odhadů v následujících letech nízká. Letos by průměrná inflace měla činit 1,4 procenta, příští rok 1,3 procenta, v roce 2015 dvě procenta a následně 1,8 procenta. „Proti proinflačním dopadům devizových intervencí proti koruně bude působit zejména výrazné snížení cen elektřiny,“ uvedlo MF v průzkumu.

Růst objemu mezd a platů by měl zrychlit z letošních 0,6 procenta na 1,9 procenta v roce 2014.

Reklama

Související články

Ekonomika letos klesne méně, odhaduje ČNB

Česká národní banka (ČNB) ve své nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok, očekává pokles HDP o 0,9 procenta. Pro příští rok odhad naopak...

Výběr článků

Načítám