Hlavní obsah

Japonsko nalije do pomalé ekonomiky přes bilión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda připravuje opatření na podporu domácí ekonomiky, která by měla spolknout 5,4 až 5,5 biliónu jenů (více než bilión korun). Agentuře Reuters to sdělily zdroje obeznámené s přípravou plánu.

Foto: Profimedia.cz

Japonská metropole Tokio

Článek

Stimulační opatření mají kompenzovat připravované zvýšení daně z obratu. Představitelé vlády již dříve uvedli, že hodnota těchto opatření bude muset činit nejméně pět biliónů jenů.

Tempo růstu hrubého domácího produktu Japonska v letošním třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,5 procenta z 0,9 procenta v předchozích třech měsících. Japonská ekonomika nicméně vzrostla již čtvrté čtvrtletí za sebou, což je její nejlepší výkon za poslední tři roky.

Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně. Hospodářský růst tam ale podkopává vleklá deflace a stárnoucí populace. Země se proto v poslední době pomocí uvolněné měnové politiky a rozsáhlých státních výdajů snaží nastartovat ekonomiku a zastavit dlouhotrvající deflaci.

Japonsko se potýká i s mimořádně vysokým zadlužením. V dubnu příštího roku proto plánuje zvýšit daň z obratu z pěti na osm procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám