Hlavní obsah

Rusko vytěžilo v listopadu rekordní množství ropy

Moskva

Těžba ropy v Rusku se v listopadu zvýšila na 10,61 miliónu barelů denně z říjnových 10,59 miliónu barelů. Jedná se tak o nové postsovětské maximum, oznámilo v pondělí tamní ministerstvo energetiky.

Článek

Rusko je největším producentem ropy na světě. V tunách těžba ropy v Rusku minulý měsíc činila 43,44 miliónu. Těžba zemního plynu se však naopak snížila, a to o čtyři procenta na 1,93 miliardy metrů krychlových.

Produkce ropy a plynu je klíčovým odvětvím ruské ekonomiky a představuje důležitý zdroj příjmů státní pokladny. Zdanění energetického sektoru v současnosti zajišťuje téměř polovinu státních příjmů. Rusko je významným dodavatelem ropy i plynu do České republiky.

Rusko sice těží více ropy než druhá Saúdská Arábie, ta je však vázána těžebním limitem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Saúdská Arábie podle výpočtů agentury Reuters v listopadu vytěžila 9,7 miliónu barelů denně, na rozdíl od Ruska má ale volnou kapacitu na rozšíření těžby v objemu několika miliónů barelů denně.

Většina analytiků očekává, že v letošním roce těžba ropy v Rusku dále poroste díky novým polím. Za celý loňský rok se zvýšila o jedno procento na 10,37 miliónu barelů denně, což bylo nové postsovětské maximum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám