Hlavní obsah

Unie zakázala dovoz citrusů z Jihoafrické republiky

Brusel

Až do konce tohoto roku nebudou moci importéři dovážet do Evropské unie většinu citrusového ovoce z Jihoafrické republiky (JAR). Zákaz vydala ve čtvrtek Evropská komise. Důvodem jsou obavy, že by se mohla v členských státech, které pěstují citrusy, rozšířit houbová choroba, jež se objevila v několika desítkách dodávek jihoafrického ovoce, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Houbová choroba způsobuje na listech nebo plodech zasažených rostlin černé skvrny a snižuje množství i kvalitu úrody.

Článek

Evropské úřady letos zachytily 36 dodávek z JAR s citrusovými plody nakaženými houbovou chorobou. Ta je zdraví neškodná, na listech nebo plodech zasažených rostlin ale způsobuje černé skvrny a snižuje množství i kvalitu úrody. Pěstitelé citrusů v jihoevropských zemích v čele se Španělskem se obávají, že by se mohla rozšířit i na jejich stromy.

Zákaz dovozu citrusů do konce roku je víceméně symbolický, protože se vztahuje na letošní sklizeň, jejíž vývoz skončil už v říjnu.

"Je směšné, že EU uzavírá hranice jihoafrickému vývozu citrusů ve chvíli, kdy je období exportů za námi," reagovalo na krok Bruselu sdružení španělských pěstitelů citrusů Asaja.

Činitelé EU ale dali najevo, že zákaz se může prodloužit do příštího roku, pokud studie úřadu pro bezpečnost potravin zjistí, že choroba by se mohla rozšířit v Evropě. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) by měl mít své hodnocení hotové do konce roku.

JAR: Houbová choroba není nebezpečná

Jihoafrická republika do EU každoročně vyváží zhruba 600 000 tun pomerančů, citronů, limetek, mandarinek a dalšího citrusového ovoce za zhruba miliardu eur, což je asi třetina evropského dovozu. Je také hlavním zdrojem zvýšené letní spotřeby pomerančového džusu v Británii, Německu a Francii.

"Zatažení černé skvrnitosti citrusů na území EU by představovalo závažnou hrozbu pro oblasti pěstování citrusů. Z toho důvodu je nutné dále omezit dovoz citrusového ovoce z JAR," uvedla komise. Dodala, že zákaz, který platí pro dodávky z oblastí JAR, kde se choroba vyskytuje, je možné prodloužit.

Jihoafrické sdružení pěstitelů citrusů argumentuje tím, že podle mezinárodních odborníků nepředstavuje černá skvrnitost citrusů žádné nebezpečí. Jakýkoli zákaz je tak podle něj zbytečný a kontraproduktivní.

Reklama

Související témata:

Související články

EU plánuje zákaz dovozu citrusů z JAR

Evropská unie se chystá zakázat dovoz citrusů z Jihoafrické republiky. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na nejmenovaný zdroj. Důvodem by se měla...

Výběr článků

Načítám