Hlavní obsah

Německé dráhy mohou v Česku koupit dopravní firmy skupiny Abellio

– Brno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil koupi dopravní skupiny Abellio v České republice ze strany společnosti DB Czech Holding z koncernu Deutsche Bahn. Jak uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj, spojením nedojde k narušení hospodářské soutěže.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ÚOHS

Článek

„Posuzované spojení nezvýší tržní sílu spojujících se soutěžitelů natolik, aby to mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže,“ sdělil Rafaj s tím, že rozhodnutí je už pravomocné.

DB Czech Holding, kterou vlastní německá DB Mobility Logistics AG z koncernu Deutsche Bahn, může převzít konkrétně společnosti Abellio CZ, Probo Bus a PT Real. Dopravní skupina Abellio dosud na českém trhu vystupovala jako dceřiná firma Nizozemských státních drah. Patřila mimo jiné k nejvýraznějším kritikům podmínek tuzemských dopravních tendrů.

Probo Bus provozuje veřejnou autobusovou dopravu na Berounsku, Hořovicku a v okrese Praha-západ. Abellio CZ a PT Real podnikají v oblasti správy nemovitostí a oprav a údržby motorových vozidel.

Německá železniční společnost Deutsche Bahn letos koupila od francouzské firmy Veolia Transdev také firmu Veolia Transport Central Europe (VTCE), která je předním provozovatelem autobusové dopravy v České republice. Její hlavní činností je městská a regionální autobusová doprava. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám