Hlavní obsah

Jeden z deseti Čechů miluje práci, kterou dělá

Právo, Jiří Vavroň

Do práce chodí pravidelně přes čtyři milióny občanů. Jen desetina z nich však svoji práci miluje a hodně je baví, dělají své vysněné povolání. Negativní postoj k práci, kterou dělají, přiznalo šest procent lidí, přičemž dvě procenta z nich svoji práci vyloženě nesnášejí. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

78 % lidí by chtělo být v jiné pracovní pozici nebo profesi, ale nemají odvahu to změnit.

Článek

Jen každý pátý za ideální povolání pro sebe považuje právě tu profesi, kterou v praxi dělá.

Většina (78 %), by se naopak ráda viděla v jiné pracovní pozici či profesi, ale v  radikální změně jim brání především strach ze ztráty příjmu a výhod plynoucích ze současného zaměstnání (43 %) či nedostatek odvahy a důvěry ve vlastní schopnosti (21 % dotázaných).

„Práce mi připadá trochu monotónní, uvítala bych větší vzruch, ale zase mám k dispozici firemní auto, telefon, firma mne pojistila a na plat si také nemohu stěžovat, takže nebudu měnit,“ řekla Právu osmatřicetiletá ekonomka Hana. „Firma mi zajistila i školku, prostě není co řešit,“ dodala.

Většina je celkem spokojená

Neznamená to však, že by ostatní chodili do práce s odporem. Více než dvě třetiny oslovených lidí mají z práce převážně kladné pocity, když pomyslí na svoji pracovní kariéru. Kolem 70 procent dotázaných odpovídalo, že svoji práci mají celkem rádi, většinou je baví, i když někdy trochu méně, informovala agentura STEM/MARK.

Třetina dotázaných je navíc spokojená, když zpětně pomyslí na svoji pracovní kariéru. V dlouhodobém horizontu se však mezi českými zaměstnanci zvyšuje počet těch, kteří jsou se svojí prací a zaměstnáním spokojeni. Potvrzuje to i výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Podle průzkumu CVVM dvě třetiny pracujících se svým zaměstnáním vyjadřují spokojenost, čtvrtina ekonomicky aktivní populace (27 procent) je na pomezí spokojenosti a nespokojenosti.

Důležitá je atmosféra v práci

Zda je pracovník v práci spokojen, či se poohlíží po něčem lepším, ovlivňuje z velké části atmosféra, která v práci a pracovním kolektivu panuje.

Tam, kde není třeba vážit každé slovo či pohled, aby nebyly špatně vyloženy či zneužity, jsou lidé převážně spokojeni. Dobrá parta a pohoda mají i při velkých nárocích na výkon při rozhodování, zda v zaměstnání setrvám, větší význam než vyšší plat.

Atmosféru na pracovišti považuje 31 procent dotázaných za přátelskou až důvěrnou, pro 50 procent dotázaných je charakteristická atmosféra spolupráce, i když bez nějaké zvláštní osobní blízkosti.

Jako chladné a konfliktní klima vnímá atmosféru na pracovišti 13 procent dotázaných. To odpovídá i jiným zjištěním, podle kterých desetina lidí zažívá na pracovišti šikanu a různé ústrky.

Peněz by mohlo být více

S platem jsou obecně více spokojeni ti zaměstnanci, kteří zaujímají vedoucí pozice. Většina lidí je přesvědčena, že by si za svůj výkon zasloužila přidat.

O změně zaměstnání podle ankety CVVM aktuálně uvažuje asi desetina pracujících, 84 procent by naopak rádo vykonávalo svoji práci dál.

Anketa

Baví vás práce, kterou děláte?
Ano
61 %
Ne
39 %
Celkem hlasovalo 10482 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám