Hlavní obsah

Důvěra v českou ekonomiku za listopad opět vzrostla

Novinky, pit
Praha

Důvěra v tuzemskou ekonomiku v listopadu stoupla na 4,5 bodu, což byl proti říjnu nárůst o 1,6 bodu. Růst tak trvá čtvrtý měsíc v řadě. Důvěra se zvýšila v průmyslu, v obchodě se v porovnání s říjnem nezměnila, pokles vykázala v sektoru služeb a ve stavebnictví. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celková důvěra firem i spotřebitelů se už v české ekonomice vyšplhala na úroveň roku 2011,“ připomněl analytik Petr Dufek z ČSOB. Očekávání však podle něj zůstávají i nadále opatrná a nehýří se přehnaným optimismem.

Důvěru v tuzemské ekonomice tak táhne vzhůru především optimismus průmyslových firem, které těží z oživující zahraniční poptávky. Naopak obchodníci nečekají pro nejbližší tři měsíce žádné zlepšení. „Vánoční nákupy sice letos začaly o něco dříve, avšak v konečném důsledku nemusí být vyšší než loni,“ uvedl Dufek.

Pokud jde o spotřebitele, i ti ve větší míře věří příznivému výhledu české ekonomiky. Klesly dokonce i obavy z nezaměstnanosti, které jsou spolu s nezlepšující se reálnou finanční situací největší brzdou pro utrácení i investice domácností.

Důvěra je překvapivá

„V každém případě je důvěra spotřebitelů nejvyšší za téměř tři poslední roky,“ sdělil Dufek.

Také analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit považuje za překvapení spotřebitele, kteří ukázali velmi vysokou důvěru v ekonomiku, nejvyšší od konce roku 2010. „To je výsledek, který je nadmíru pozitivní a měl by naznačit, jak se ekonomika bude v budoucnu dále vyvíjet,“ uvedl Kozub.

Jak připomněl analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin, mezi spotřebiteli by se nicméně mohla objevit reakce na poslední kroky České národní banky, kdy by mohly nastat obavy ze zdražování.

Reklama

Výběr článků

Načítám